Göbeklitepe’nin keşfiyle insanlık tarihine dair bilgiler yeniden ele alınırken, Türkiye’de devam eden arkeolojik çalışmalar tarihe yeni boyutlar kazandırıyor. Şanlıurfa’daki Taş Tepeler, Göbeklitepe’nin yanı sıra Karahantepe, Harbetsuvan Tepesi ve diğer yerleşimlerle yeni bilgilere ulaşmayı hedefliyor.
Mardin’in Dargeçit ilçesindeki Boncuklu Tarla kazılarında, Neolitik Çağ’a ait bulgular, tarımın tarihini bin yıl geriye götürme potansiyeline sahip. Ayrıca, Mardin Midyat’taki yeraltı şehrinde erken dönem Hristiyanlıkla ilgili önemli kalıntılara ulaşılabilir.
Ankara Polatlı’daki Gordion kazıları ise 4.500 yıllık tarih sunarken, dünyanın en eski ahşap binaları ve taş mozaiklerini ortaya çıkarmış durumda. Yozgat’taki Tavium Antik Kenti, Avrupalı halkların kökenine dair yeni bilgiler sunabilir. İzmir Selçuk’taki Efes Antik Kenti ise kazılarla Antik Çağ tarihini zenginleştiriyor.
Çorum Hattuşa ve İstanbul Haydarpaşa kazıları, Hititlerden Osmanlı dönemine kadar geniş bir tarih yelpazesine ışık tutuyor.
CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI