Dünyanın neresine gidersek gidelim, bir itfaiye aracını kırmızı olarak görmek neredeyse kesin gibidir. Ancak bu evrensel algının ardında yalnızca “aciliyet” ile özdeşleştirilen bir renk seçimi değil, aynı zamanda tarihi ve pratik nedenler bulunuyor.
İtfaiye mesleği, insanlık tarihinin en eski hizmetlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ancak itfaiye araçlarının kırmızı rengi, 19. yüzyılda belirginleşmeye başladı. O dönemde itfaiye araçları genellikle ahşap malzemeden yapılır ve boyanırdı. Kırmızı boya, o dönemde pahalı ve prestijli kabul edildiğinden, gönüllü teşkilâtlar bu rengi kullanarak kendilerini öne çıkardı.
Modern zamanlarda, kırmızı rengin fark edilebilirlik sağlaması için tercih edildiği düşünülse de bunun doğruluğu tartışmalı. Gözlerimiz düşük ışıkta kırmızıyı diğer renklere göre daha zor algılar. Özellikle Amerikan Psikoloji Derneği’nin araştırmalarına göre, düşük ışık koşullarında sarı ve yeşil gibi renkler daha görünürdür. Bu sebeple Amerika, Avustralya ve Kanada gibi bazı ülkelerde sarı veya yeşil itfaiye araçları kullanılmaya başlanmıştır.
Ülkemizde ise itfaiye araçları halen kırmızı rengini koruyor. Bu tercih hem geleneksel bir algının sürdürücüsü hem de psikolojik açıdan dikkat ve aciliyet hissi uyandırmasıyla anlam kazanıyor.
Kırmızı rengin tarih boyunca gücü, tehlikeyi ve aciliyeti simgelemesi, itfaiye araçlarının renk tercihini şekillendiren bir diğer önemli faktör. Modern teknolojiyle beraber yanıp sönen ışıklar ve siren sistemleri, araçların görünürlüğünü artırsa da kırmızı rengin itfaiye araçlarıyla özdeşleşmiş bir sembol olma özelliği değişmiyor.
CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI